SVETSNING AV ALUMINIUM

Vi har specialiserat oss på svårare svetsarbeten och projekt med TIG- och MIG-utrustning för olika aluminiumdelar och konfigurationer. Vi svetsar aluminium (till exempel marin aluminium AW-5754, konstruktionsaluminium AW-6082 och gjutna aluminiumdelar) med expertis. Oavsett om din bit är liten eller stor, ny eller gammal, hör av dig!

I kombination med våra andra tjänster kan vi erbjuda krävande och mångsidiga komponenter som kombinerar rör, plåtdelar och bearbetade delar.

Designrekommendationer för svetsade aluminiumkonstruktioner

På grund av den låga specifika värmekapaciteten och låga smältpunkten för aluminium, rekommenderas det att tjockleken är minst 1 mm i ark och väggar i konstruktionerna. I stora delar rekommenderas tjocklekar på 2 mm för att undvika drag. Du kan läsa mer från standard SFS-EN 1011-4. (Welding. Recommendations for welding of metallic materials. Part 4: Arc welding of aluminium and aluminium alloys)

Aluminiumlegeringar och deras svetsbarhet

Från de vanligaste legeringarna i 5000- och 6000-serien är det lämpligt att välja ämnen i praktiken beroende på tillgänglighet, de flesta är lämpliga för svetsning. Urvalet och tillgängligheten av arkämnen och profiler kan kontrolleras från Alumeco, Tibnor, Al-Men, Purso och Timgrei. De vanligaste legeringarna är EN AW-5083, EN AW-5754, EN AW-6060, EN AW-6063 och EN AW-6082.

Vissa gjutna aluminiumlegeringar är svåra att svetsa. Även om det är lämpligt för svetsning kan vissa problem uppstå på grund av hög legeringshalt, porer och drag av materialet. Förvärmning och rätt svetsutrustning hjälper till att uppnå ett någorlunda bra resultat även i dessa fall.

För att säkerställa god korrosionsbeständighet och till exempel uppnå estetiskt anodiserande utseende, är det lämpligt att använda liknande legerad aluminiumtråd vid svetsning. Vi har olika legeringar på lager för att säkerställa en snabb leveranstid.

Vår svetsutrustning

FRONIUS TPS 320i x3
FRONIUS TPS 2700 ALU EDITION
FRONIUS MAGICWAVE 2200 AC/DC
EWM TETRIX 230 AC/DC x2
EWM PHOENIX 355 PULS
PARWELD XTT 202 AC/DC PULSE
POSIMATIC P1E SPINNING TABLE 100 kg
KEMPPI KEMPACT 323 R x2
KEMPPI PHS 4S RESISTANCE SPOT WELDING MACHINE
KEMPPI SPIN TABLE D700mm 500 kg
ESAB AND NEDERMANN CHIMNEY FANS
KONECRANES S-SERIES CRANES 2×3.2t